Parisuhteen 5:2 Dieetti




Toimittaja Emma Cook on keksinyt keinon, miten Englantilaisen lääketieteen tohtori Michael Mosleyn tunnetuksi tekemää 5:2-dieettiä voidaan soveltaa myös parisuhteen solmujen setvimiseen. Homman juju on viettää kaksi kertaa viikossa päivä, jolloin keskitytään parisuhteen hoitamiseen. 

1. Kellota parisuhteesi

Keskivertopariskunta viettää päivässä vain kaksi ja puoli tuntia toistensa seurassa – ja siitäkin suuren osan televisiota tai tietokonetta tuijottaen.

Pohtikaa vartin ajan viimeistä kolmea viikkoa. Kirjoittakaa ylös hetket, joiden aikana tunsitte suuntaavanne kaiken huomionne toisiinne ja teistä tuntui siltä, että toinen kuunteli ja ymmärsi teitä. Hetkiä ei luultavasti kerry kovin montaa! Tulos avaa varmasti kumppanisi silmät ja saa hänet tajuamaan, että suhteessanne on parantamisen varaa.

2. Sopikaa treffit

Nyt ei ole kyse viiden ruokalajin illallisesta huippuravintolassa tai edes leffaillasta, vaan voitte viettää yhteistä aikaa kotonakin. Pointtina on, että todella sovitte, milloin keskitytte vain toisiinne.

Keskittyminen edellyttää sitä, että kaikki vempaimet pannaan pois päältä: telkkari, tabletti ja kännykät. Mikään ei saa keskeyttää yhteistä aikaanne. Kohtaamisen voi kruunata seksi, mutta yhtä tärkeää on läheisyys ja romantiikka.

3. Muista empatia

Myötätunto on hyvän parisuhteen edellytys. Tutkimusten mukaan empatia on ominaisuus, joka yhdistää kaikkia onnellisia suhteita. Onneksi empatia on kyky, jota voi kehittää. Siinä auttaa tämä paneutuvan kuuntelemisen harjoitus.

Valitkaa rauhallinen paikka, jossa voitte olla häiriöttä. Pyydä kumppaniasi puhumaan kolme minuuttia ajatuksistaan. Kertaa sen jälkeen ääneen hänen mietteitään, niin huomaat saman tien, mistä näkökulmasta hän asioita tarkastelee. Se kehittää kärsivällisyyttäsi ja ymmärrystäsi. Kun aloitatte harjoittelun, puhukaa aluksi suhteellisen neutraaleista asioista. Toistakaa harjoitusta kaksi kertaa viikossa. Kun teistä alkaa tuntua siltä, että pystytte puhumaan vapautuneemmin, voitte mennä syvemmälle.

4. Järjestäkää visailu

Mikä oli puolisosi ensimmäisen pehmolelun nimi? Kuka oli hänen ensi-ihastuksensa? Jäikö rakkaasi kouluaikoina koskaan jälki-istuntoon? Entä osaisiko hän vastata näihin kysymyksiin, jos ne koskisivat sinua? Seuraava tehtävä auttaa teitä pääsemään paremmin toistenne pään sisään.

Laatikaa kumpikin kymmenen kysymystä, jotka koskevat omaa elämäänne ja muistojanne. Järjestäkää visailu, jossa teidän on vastattava toistenne laatimiin kysymyksiin. Saatatte yllättyä!

5. Vaalikaa hyviä hetkiä

Onnelliset pariskunnat kiipeävät vaikeuksien yli muistellen iloisia aikoja. Kun kypsyt kumppanisi tympeään käytökseen, älä jää mässäilemään sillä, vaan yritä muistaa joku tilanne, jossa hän on käyttäytynyt kultaisesti. Tätäkin taitoa voi harjoitella.

Listatkaa yhdessä positiivisia adjektiiveja, jotka mielestänne kuvaavat teitä: kiltti, hellä, antelias, mukava, hauska... Miettikää sitten vuorotellen tapahtumia, jossa toinen on mielestänne käyttäytynyt jonkun positiivisen ominaisuuden mukaisesti. Onko puolisosi esimerkiksi ollut niin kiltti, että hän täyttänyt pyytämättä bensatankkisi? Vai lukiko hän lapsille iltasadun, vaikkei ollut hänen vuoronsa? Huomaatte pian, että positiiviset muistot saavat vaikeudet haalenemaan.

6. Kipinää seksiin!

Seksiterapeutti Pamela Stephenson Connolly on todennut, että seksielämää haittaa useimmiten tiedostamaton kauna. Mikäli olet alitajuisesti vihainen kumppanillesi, ei ole mikään ihme, ettet halua harrastaa hänen kanssaan seksiä. Tunteita voi lähteä selvittämään yksinkertaisen harjoituksen avulla.

Kumpikin jatkaa vuorollaan kolme virkettä loppuun:

1. ”Minusta tuntuu...”

2. ”Pitääkö sinun/minun...”

3. ”Olisin iloinen, jos sinä...”

Alitajuntaan hautautuneet asiat nousevat pintaan ja niistä voidaan keskustella. Kun olette tehneet harjoituksen monta kertaa, voittekin jo rohkaistua keskustelemaan itse asiasta eli seksistä.

7. Tee pieniä arkisia palveluksia

Jo pienillä muutoksilla saadaan parisuhteessa valtavasti aikaan. Kokeilkaa, miten tämä vaatimaton harjoitus kohentaa arkeanne.

Kirjoittakaa muistiin pieniä arkisia tekoja, joilla voisitte ilahduttaa kumppanianne: tiskaan hänen kahvikuppinsa, pyyhin pölyt hänen tietokoneensa näytöltä, ostan hänelle suklaapatukan. Pyrkikää saamaan listoihinne neljä asiaa.

Pankaa laput purkkiin ja nostakaa niitä sieltä ylös pari kertaa viikossa. Voit jo alkaa odottaa arkeesi mukavia hetkiä.


Lähde: Anna& Ellit

Kommentit

SatuKoo sanoi…
Olipas oivia vinkkejä :) Itse olen oppinut pysähtymään aika ajoin tarkastelemaan elämääni ja se on tuottanut tulosta.