5 tapaa estää flunssan tulo

Syksy saa, saako syysflunssa??!

Syksyhän on helposti vilustumisen aikaa ja kosteus ja koleus saavat pöpöt villiintymään aivan samoin, kuin me villiinnyimme ekoista kesän helteistä. Keuhkokuumeita, nuhakuumeita, yskää ja kurkkutauteja. Voi veljet sitä lenssujen määrää! Flunssa taitaakin olla yleisin syy olla pois töistä ja koulusta. 


1. Vitamiinien tarve on syksyllä erityisen tärkeää, ja siksi haalinkin kesällä marjoja pakastimeen ja nyt ostan kotiin ja syön  hedelmä-vitamiinejä kaupasta. Parhaillaan saa eurolla kilon hedelmiä. 

Purkitettuja vitamiinejä suosin myös lisänä, kunhan hinta ja laatu ovat kunnossa.  Minulle tarjottuja vitskuja en ostanut, sillä hinta pomppasi kymmeniin euroihin, lähemmäs satasta hipoen, ja luvattiin maat ja taivaat, tai lähinnä ihmeparantuminen. Järki käteen! Ensisijaisesti kuitenkin vitamiinit haluan ravinnosta. 


2. Toinen hyvin oleellinen sairauksien estolääkitys on valo ja lämpö yhdessä. Niin, tai erikseenkin. Syksyisin on aivan pakko päästä nuotiolle ja tuijottaa vaan kaukaisuuteen liekkeihin. Siinä helpolla pääsee samoihin fiiliksiin, mitä Sahaja yogassakin, eli ajatuksettomuuteen ja nirvanaan. Stressittömyys auttaa pysymään paremmassa kunnossa. Valohoito myös kirkasvalolampun kanssa vähentää riskiä sairastua kaamosmasennukseen. Masennus itsessäänhän voi altistaa sairauksille. 

Samaten olen huomannut sen, että jos olen kovin kivulias ja kipu on hallitsemattomana (8/10), sairastun helposti flunssaan tai ainakin aftoja suun täydeltä. Lämpö helpottaa oloani ja saa kivut pysymään 5/10 levossa. Lämpögeeli, lämpötyyny, huopa, neuleet, villalämmitin, tulen loimu... 

Tulesta ja savusta jätetään tupakka pois laskuista. Tupakkahan heikentää vastustuskykyä. Minä en tupakoi. 

kuva netistä
3. Jo lapsuudessani äitini ja mummini opettivat, että jalat on pidettävä lämpiminä, ettei sairastu. Tällai kesän jälkeen kuljeskelen niin mielelläni vielä paljain jaloin, kunnes myönnän syksyn jo tulleen. Villasukat ovatkin syksyn parhaita asioita. 

Villasukat siltään jaloissa voi hyvinkin auttaa moniin vaivoihin, kuten hermokipuiluun, kuiviin kantapäihin, mutta myös estolääkityksenä flunssaan sairastumiseen. Lisäksi pakko mainita Sahaja joogassa oppimani asia, eli kehon kanavien puhdistaminen. Jalkakylpy suolavedessä ja sen jälkeen tahdon ne villurit jalkaan.


4. Mikä sen mukavampaa illalla, kuin juoda kupponen maukasta teetä. Teen juominen on rentouttavaa ja antaa sopivan raukean olon käydä nukkumaan.  Lisäksi salaisuuteni on Tee, joka itsessään suojelee vilustumiselta. Ainakin osittain. Mitään 100 % influenssarokote-teetä en lupaa tästä sentään. 


Yogi tean Immune Support teessä on jokaisessa pussissa myös ajatelma. Englanniksi tosin. Pussiteestä siis kyse. Pakkauksessa on 17 pussia, 17 mietelausetta. 17 isoa kupillista herkullista flunssapöpöjen tappajaa. Ja paljastan, että olen nautiskellut tätä teetä jo ekojen joukossa ennen kuin tee tuli edes Suomen markkinoille. Ei ole flunssaa näkynyt eikä kuulunut, vaikka ympärillä on häärännyt jos minkäkinlaista aivastelijaa. 


Laadustaan maailman kuulun Yogi-teesarjan Immune Support -luomuteessä vaikuttavina aineksina ovat echinacea, ruusunmarja, kuivattu acerolamehu, basilika, kaneli, inkivääri, kardemumma, seljanmarja, mustapippuri, moringa ja kiinanruusu. 

Jollain tavalla maku tuo mieleeni Turkissa tutun Osmannien teen, mutta Yogi teellä tämä on miedompaa paljonkin. Siitä huolimatta teeksi vahva maku ja mausteinen lämmin yhdistelmä flunssan torjunnassa tarpeellisia aineksia. Sokeria en ole käyttänyt, sillä sokeria tämä ei kaipaa. Makeutta kun teehen tuo teessä olevat kaakaopavun kuori, lakritsanjuuri ja fenkoli. 

Jos lisämakeutta tahdot, voin toki suositella esimerkiksi raakaa ja pastöroimatonta manukahunajaa, joka on täyteläinen maultaan ja sisältää sokereita, proteiineja, aminohappoja, orgaanisia happoja, vitamiineja, flavonoideja ja muita luonnossa esiintyviä yhdisteitä. Nämä kaksi yhdessä ovat todellisia flunssan karkoittajia. Toki perus hunajakin käy, jollei manukahunajaa ole saatavilla. 

Erinomainen maku, ihana tuoksu ja hyödyt plussaa. Olisinpa tätä mielelläni kokeillut jo työssä ollessani, jolloin sairastuin yhtenään flunssaan. Parempi nyt, elää hetkessä. Tee löytyi blogiin testiin Ruohonjuuresta


5. Muistathan myös ne tärkeimmät asiat, eli pese kädet hyvin, ettei taudit leviä sinuun tai sinusta. Flunssavirukset voivat elää esineiden pinnoilla pitkäänkin, eli esimerkiksi kaiteilla, astioiden pinnalla, pöydän pinnalla, kaukosäätimessä...

. Ja jos sairastut flunssaan, räkärätit roskiin ja aivastelut nenäliinaan. Muista myös nesteytys ja lepää itsesi kuntoon. Sairaana tartutat työ/koulukaverisi ja kierre jatkaa matkaa. 

Terveiden elämäntapojen noudattaminen yhdessä riittävän unen, hyvän ravinnon ja fyysisen aktiivisuuden kanssa auttavat vahvistamaan vastustuskykyä.

Nämä eväät annan sinulle flunssan estoon. Kokonaan en voi luvata , ettet sairastu,  mutta toivon mukaan ainakin tovi jos toinenkin menee ennen kuin viirus sinuun pesiytyy. 

Tervettä syksyä!


Kommentit

Anonyymi sanoi…
Kiitos hyvistä flunssan taltutus ohjeista,nää pitääkin muistaa jos alkaa flunssa vaivata :) Hyvää viikonloppua :)
Maca sanoi…
Vasta sairastettiin. Flunssa tuli molempiin ihan puskista ja yllätti täysin.
Nyt on ollut todella sitkeää flunssaa liikkeellä. Tuntuu, että se on jyllännyt jokaisen tutun ja tuntemattoman läpi ja jättänyt jälkeensä viikkoja kestävän yskän. Hyviä vinkkejä. Todella upeat villasukat!
Kolmas tauti jo menossa tänä syksynä. Tällä kertaa sain antibiootit avuksi.
Teetä menee koko ajan :)
Ihanaa viikonloppua!
Nanna sanoi…
Hyvä kirjoitus ja mielenkiintoinen tuo tee:)
Koko muu perhe on sairastanut jo parit flunssat,minä en:) Kaikenlaisia juttuja täälläkin käytössä,lähinnä mausteita;)
Happystarhome, ole hyvä. Kiva kun postauksesta oli apua.
Maca, onpa kurjaa. Onneksi se on nyt takanapäin.
Kati, totta. Vähän väliä kuuluu kuinka joku aina sairastuu ja lääkkeet tarvitsee paranemiseen. Kiitos sinulle.
Outi , no huh huh. Suosittelemme tätä immune supportia vahvasti sinulle!
Nanna, teillä villasukkia onkin monta paria ja sinä jos kuka voisit testata tätä teetä ettet sairastuKaan. Äitiä tarvitaan.
Nanna, teillä villasukkia onkin monta paria ja sinä jos kuka voisit testata tätä teetä ettet sairastuKaan. Äitiä tarvitaan.