ASKARTELUSANASTO

Copyright! Itse tein, 
älä kopsaa, älä muualla julkaise tai jaa!


askartelutarvikesanasto

INSPIKSEN  PAPERIASKARTELUSANASTO

A

Acid-free: 
Happovapaa (Kts. myös HAPPOVAPAA)

Adhesives: 
Kiinnitystarvikkeet, kuten teipit, liimat, valokuva kulmat, jne.

Akryylimaali: 
Vesiliukoinen maali, joka on valmistettu pigmenteistä 
ja plastisesta sidosaineesta. Voidaan käyttää siltään paperille.

Akryylipalikka: 
Palikka, johon kumi- ja akryylileimasimet tarrataan kiinni leimauksen ajaksi.


akryylipalikoita


Aqua marker: 
Vesiohenteinen, vesiliukoinen pigmenttimuste-kynä, jossa on kaksi erilaista päätä;Ohuempi kärki soveltuu tarkkaan piirtämiseen, leveämpi kärki laajempaan värittämiseen. Väri on arkistointikelpoinen ja alkoholiton akvarellitussi.

Archival Ink: 
Arkistointiin sopiva muste. Haalistumaton. Myydään ainakin leimasinmusteena ja kyninä. Digikuvaajat käyttävät myös AI:n musteita ammattitason tulostuksessa.

Arkistointikelpoinen: 
Säilyy varastoituna oikein noin 100 vuotta.

Askarteluveitsi: 
Veitsi, jolla leikataan alustaa esim. 3D-kuvista vaikeat kohdat. Askarteluveitseen on saatavana vaihtoteriä.

Atc-kortti: 
Atc on lyhenne sanasta artist trading card eli taiteellinen keräilykortti. Kortin koko on 2,5 x 3,5 tuumaa eli 6,35 x 8,89cm. Atc:n tulee mahtua keräilykorttitaskuun. (Kts. myös KERÄILYKORTTI)

Akryylileimasin: 
Akryylileimasin on läpinäkyvä leimasin, jonka tausta on akryylipalikkaan liimautuvaa siltään. Voidaan irrottaa ja uudelleen liimata akryylipalikkaan useita kertoja.


ATC-kortti


B

Big shot: 
Laite, jolla voit itse stanssata, eli leikata erillisellä sabluunalla, kohokuvioituja tai tavallisia kuvioita. BS:ssa kasataan ”kerrosleipä”, jonka avulla kuvio valmistetaan.

-Kerrosleivän kasaus: 

  • Paksu pohjalevy (A-levy, Platform), 
  • B-levy (leikkuulevy), 
  • paperi (josta haluat kuvion tehdä), 
  • stanssi (teräväreunainen muotosabluuna, jolla kuvio tehdään), 
  • B-levy (leikkuulevy).  
  • Joissakin stansseissa paksuus on eri, jolloin tarvitaan lisäsivu tai jätetään A-levy pois. 
  • Kohokuvioidessa kumimatto stanssia vasten.
Big shot kuvioleikkuri ja kohokuvioija


Bind-it-all:
Laite kirjojen ja albumien sidontaan kierteillä. Kiinnittää kierteet esim. kovapahviin.

Blocks-liidut: 
Voimakassävyiset ja vesiliukoiset liidut. Liitua käytetään veden kanssa, jolloin liitujälki muuttuu musteen kaltaiseksi. Voit käyttää myös ilman vettä, mutta jälki on haaleaa. Voidaan käyttää eri materiaaleillekin.

Bullet journal/Bujo:
Henkilökohtainen, vapaamuotoinen, itse tehty kalenteri. 
Sinun ei tarvitse noudattaa mitään tiettyä ohjetta tai sääntöä, ellet halua. Yleisesti ottaen bujo kuitenkin kasataan näin: 

Bujossa edetään suurimmasta pienimpään, eli Vuosi-kuukausi-viikko.
Ensimmäiselle tyhjälle aukeamalle tulee sisällysluettelo. Sisällysluettelolle kannattaa jättää tilaa eli tyhjiä sivuja, jotta koko bujo mahtuu numeroituna siihen ja löydät myöhemminkin etsimäsi. 

Sisällysluettelon jälkeen tulee tulevaisuusloki:
Tulevaisuusloki helpottaa löytämään koko vuoden tärkeimmät tapahtumat ja menot.  Tulevaisuusloki voi olla minkämuotoinen tahansa. 

Seuraavaksi listattu kuukausi näkymä:
Ehkä tyypillisin tapa on, että vasemmalle sivulle tulevat päivämäärät ja oikealle sivulle tehtävälista. Kaikki eivät tarvitse tehtävälistaa tai tarve voi vaihdella kuukausittain.

Lopuksi vielä päivänäkymä;
Päiväohjelmat, kelloajat, jne. 
Voit valita, haluatko päivälle kokonaisen sivun, tai esimerkiksi koko viikon näkymään kokonaan. Voit myös toteuttaa päivänäkymät niin, että vasemmalla sivulla on viikko ja oikealla viikkoa koskevat tehtävälistat, muistiinpanot, tarkemmat tiedot menoista jne. 


Voit sujauttaa kuukausien väliin listoja vaikkapa kirjoista tai lempi elokuvistasi, voit myös tehdä kokonaisen aukeaman mietelauseita, runon tai mitä haluat.

Viikkonäkymässä käytetään tehtävien edessä symboleita. Symbolit helpottavat järjestelemään sekä myöhemmin löytämään tiettyyn kategoriaan kuuluvia merkintöjä. Tätä varten kannattaakin tehdä symbolilista
Symbolien määrää ei ole määrätty, mutta käytännöllisintä on pitää symbolit noin 6 kappaleessa. Esimerkiksi;
Neliö  niille tehtäville jotka tarvitsee tehdä. Kun tehtävä on suoritettu, neliöön laitetaan ruksi. Kolmio voi tarkoittaa menoja ja tapaamisia. Kun asia on hoidettu, kolmioon laitetaan ruksi. Viiva niille, jotka ovat  muistettavia asioita, kuten esim. nettisivu jonka haluat myöhemmin katsoa uudestaan. Nämä merkinnät voit halutessasi siirtää myöhemmin vaikka omiksi listoiksi. Sydän voi kuvastaa erittäin tärkeää asiaa, tähti  neliöllä merkityille tehtäville, jotka vaativat erityishuomiota esimerkiksi kiirellisyyden tms takia. Nuoli jos asia joka jäänyt hoitamatta, siirretty seuraavalle päivälle tai pidemmälle eteenpäin.

Netistä löytyy lukuisia ideoita eri symboleihin ja siihen miten niitä voi käyttää. 

 C
CASE(copy and selectively edit): 
Kopioi ja muokkaa valikoiden. Tee siis esimerkiksi valmiista kortista vastaava kortti, jota muokkaat. Kunhan kortista näkee, että se on alkuperäisen kopio tavallaan. 

Chalks: 
Liituvärit, puuterivärit, puristetut liituvärit. Käytetään mm. leimasinkuvien sävyttämisessä. Väriä levitetään vaahtokumipäisellä siveltimellä paperille. Värejä voi sekoittaa keskenään.

Chipboard: 
Paksu pahvi, voimapahvi

Copic ciao: 
Kaksipäinen tussikynä, jossa ohuella kärjellä piirrät tarkemmat yksityiskohdat ja leveämmällä kärjellä värität laajemmat alueet. Uudelleen täytettävä tussikynä. Värit manga-piirtäjien suosiossa. Hentoisempi sävy, kuin Pro ja Aqua markereissa. (kts. myös PRO MARKER ja AQUA MARKER)

Crackle accent: 
Aine, joka kuivuessaan lohkeilee ja tekee vanhantyylisen lopputuloksen

Cuttlebug: 
Laite, jolla voidaan stanssata, eli leikata erillisellä sabluunalla tai kohokuvioida erilaisia kuvioita. KTS. BIG SHOT. Cuttlebug on pienikokoisempi laite, kuin big shot. Käyttö kuitenkin samanlainen.


Decoupage ja askarteluliimat sekä koruliimat

D

Decoupage:
Decoupagetekniikalla eli servettitekniikalla päällystät minkä tahansa sileän pinnan helposti. Decoupagelakalla sivellään ensin pinta kevyesti. Asetellaan servetti (ilman sitä valkoista sisuspaperia) pinnalle ja lakkakerros vielä päälle siveltimen avulla. Annetaan kuivua.


Distress Ink: 
Huokoisille papereille ja kartongeille tarkoitettu dyemuste. Vesipohjainen, hapoton, myrkytön ja haalistumaton. Vahvapigmenttinen muste soveltuu leimailuun ja skräppäilyyn erinomaisesti. DI:llä saat vanhehtuneen värityksen vaikkapa kortteihin. Soveltuu eri pinnoille, kuten nauhoille. Saatavana leimasintyynyinä ja mustepulloina.

Die cuts: 
Leikekuva. Osittain tai kokonaan valmiiksi leikattu.

Drop-a-dile-pihdit: 
Pihdit, joilla Eyeletsit, eli sirkat asennetaan reikiin. (Kts. myös EYELETS ja SIRKKAPIHDIT)

Dropsit:
Joko lasisia tai akryylisia puolihelmiä, joita voi liimata paperille, kartongille tai muuhun askarteluun. 



Lasiset dropsit


E

Embossaus:
Leimaaminen kohopulverin kanssa. Ensin leimataan, sitten musteen päälle kohokuviointijauhetta ja jauhe kuivatetaan, jolloin jauheesta  tulee kohollaan oleva. Apuna voi käyttää esim. kuumailmapuhallinta. Olethan varovainen, ettei paperi syty palamaan!


Eyelets: 
Eyelets eli sirkat. Käytetään vahvistamaan reikää vaikkapa pakettikortissa. Kiinnitetään drop-a-dile-pihdeillä tai muilla sirkkatyökaluilla. (kts. DROP-A-DILE-PIHDIT ja SIRKKAPIHDIT)

Ez mount: 
Mountillinen. KTS. MOUNTTI



eyelets eli sirkat

F

Fat Inchie/ PSI: 
Keräilykortti, jonka koko on 1,5 x 1,5 tuumaa eli 3,81 x 3,81cm. Fat Inchie on puoli tuumaa isompi tavallista Inchietä. (Kts. myös PSI ja KERÄILYKORTTI)

Fontti: 
Kirjaisin. Se tyyli, miten kirjaimet ja kirjoitus tehdään. Kirjaisintyyli. Fontti. Esim. Tietokoneilla useimmiten fontti on Times new roman. Voit käyttää askartelussakin erilaisia fontteja, eri kokoja, eri väreillä…

Frame: 
Raami, kehys

G
Gelli plate:
Geelimäinen painolevy, jolla voit tehdä helposti ja nopeasti käyttäen erilaisia askartelumaaleja monotypiavedoksia paperille, pahville ja kankaalle .


gelli platella tehty tausta

Gothic arch: 
Keräilykortti, jonka koolla ei ole väliä. Gothic archissa tärkeää on kortin muoto, mikä muistuttaa goottilaista katedraalia. Kortin koko määräytyy yleensä haasteen korttikoon mukaan. Esim. onko kyseessä GA ATC, jolloin ATC:n mitoilla tehdään kupolikaarinen kortti. (kts. myös KERÄILYKORTIT)

gothic arch


Gesso: 
Pohjustusmassa. Voidaan käyttää kaikille maalausalustoille. Kuivan gesson päälle voidaan maalata mm. Öljy- ja akryyliväreillä, musteilla ja leimasinmusteilla. Gessoa voidaan käyttää mm. tehdessä omia maalauspohjia tai pintastuktuurin tekemiseen. Mixed mediassa paljon käytetty pohja- ja kiinnitysaine.

Geelikynä: 
Helposti juoksevaa mustetta sisältävä kynä, jolla koristelet kortit helposti. Jotkin geelikynät toimivat muiden värien päällekin peittävästi. Kirjoittamisjälki kaunista.

Giljotiini: 
Paperileikkuri, jossa terä liikkuu ylhäältä alas.

Glue dots: 
Rullassa olevat valmiit liimatipat mm. metallikoristeiden liimaamiseen.

Grungeboard: 
Tim Holtzin tuote. taivuteltava ja mahdollisesti kohokuvioitukin paksu koristekuvio. Samantyylinen kuin chipboard(mikä ei taivu). (kts. myös CHIPBOARD)

Glossy accents: 
Aine, joka tekee todella kiiltävän pinnan.


Glossy accent, sormivärit sekä akryylimaalit


H

Haaraniitit: 
Nuppi, jossa kaksi käännettävää haaraa.
Nuppiosa jää päällispuolelle ja haaraosat pujotetaan reiästä nurjalle puolelle ja levitetään vastakkaisiin suuntiin. Näin saadaan vaikkapa korttiin kaunis koriste (nuppi voi olla muotoiltu tai pyöreä, ja eri värejä saatavilla) tai yhdistää esim. paperinuken raajat vartaloon liikkuviksi osiksi.


haaraniitit

Happovapaa: 

Ei sisällä kemikaaleja, jotka vahingoittaisivat valokuvia.
PH-arvo yli 7. Soveltuvat näin ollen skräppäykseen. (Kts. myös ACID-FREE)

Heteet: 
Se osa kukasta, jossa siitepöly syntyy.
Askartelussa heteet ovat yleensä niputtain myytäviä pieniä pallopäisiä tai rypäspäisiä terttuja. Käytetään koristeena siltään tai vaikkapa paperikukkien keskustassa.

Hiontasieni: 
Askarteluun tarkoitettu palikka, jossa hienojakoinen hiontapaperi. hiontapalikan avulla kulutetaan paperin pintaa ja saadaan kulunut vaikutelma. Käytetään. esim. korttireunojen vanhentamisessa tai värjätyn gesson hiomisessa. (Kts. myös RESSAUS)

 I

Inchie: 
Keräilykortti, jonka voi suomentaa tuumaiseksi. Kortin koko on 1 x 1 tuumaa eli 2,54 x 2,54cm. (kts. myös KERÄILYKORTIT)

Inktense-kynät: 
Mustevärikynät, jotka ovat voimakassävyisiä ja vesiliukoisia puuvärejä. Värisävyt ovat voimakkaampia, kuin Watercolour-vesivärikynillä. Kun Inktense-mustevärikynillä tehdyn jäljen päälle levitetään vettä, saadaan aikaan läpikuultava musteenkaltainen jälki. Kuivuttuaan jälki on kestävä ja sen päälle voidaan piirtää muillakin väreillä. 

Intialainen leimasin: 
Käsin kaiverrettu leimasin. Soveltuu parhaiten kankaan painantaan, mutta myös paperille. Kaunis koristeenakin.


J

Journaling: 

Kerronta, muistojen kirjoittaminen ja tarinan liittäminen osaksi skräppisivua. (kts. myös Junk Journal)


Junk journal:

Roskista tehty kirja, johon säilötään itselle tärkeät muistot, asiat, esineet, tavoitteet.. Voit käyttää sivujen tekoon mm. kirjekuoria, paperipalasia, esitteitä, lehtien sivuja..

Juutti: 
Juutti on karkeaa, valkaisematonta kangasta tai narua. Puhdas juutti on tummanruskeaa valkaisemattomana. Juutti sopii mm. kudontaan tai askartelussa sellaisenaan.

Jämäpalat: 
Jämäpaloiksi sanotaan niitä askartelussa tulevia jätöksiä, joita tulee vaikkapa paperia leikatessa, eikä sitä vielä roskiin raaski heittää. Samaa tarkoittavat mm. silput tai jätepalaset.


jämäpaperit ja -kuvat

K

Kartonki: 
Jäykkä, paksumpi paperi. Korttipohjat ovat kartonkia.

Keräilykortit(askartelussa): 
Keräilykortteja on eri kokoja. Paksuudeltaan keräilykorttien tulee mahtua keräilykorttitaskuun, ellei toisin sovita. Jokaisella keräilykorttilajilla on tarkka mitoituksensa muutenkin. Koot löydät korttien kirjaimen kohdalta tästä listasta. 

Jokainen on omanlaisensa taiteellinen keräilykortti. Kortin alkuperäinen idea oli tehdä kierrätysmateriaaleista keräilykortti, jota vaihdeltiin. Nyt materiaalit voivat olla ostettujakin. Tekniikka on vapaa; maalaus, askartelu, sekatekniikka, leimaus… 
Korttia ei tarvitse laminoida tai muuten päällystää. Voit tehdä myös kortti-sarjoja, jolloin numeroit tietyn korttisarjan kortit tyylillä 1/3, 2/3, 3/3. Korttien ei tarvitse olla identtisiä sarjoissa, vaan vaikkapa sama aihe tai -tekniikka.

-Kortin taustapuoli: 
Title/Otsikko(kortin nimi), Artist/tekijä(nimesi tai nimimerkki), Date/päiväys(jolloin kortti tehty), Number/numero(jos haluat numeroida korttisi, monesko kaikista tämä oli), Serie/sarja(korttisarjan numerointi esim. 2/3 ja sarjan nimi)

-Korttien vaihto:
Korttien tarkoitus on vaihtaa se toiseen vastaavanlaiseen korttiin. Niitä ei pitäisi myydä! Vaihtoja tehdään ympäri maailmaa ja kuka vain voi kysyä toisilta vaihtoa. Normaalisti keräilykortti-vaihdossa laitetaan mukaan myös pieni lahja, eli tarvikkeita, joista voi askarrella uusia kortteja.

-Keräilykorttilajit: 
ATC, Inchie, Fat Inchie, Moo, Skinny, Gothic arch, Twinchie, Trinchie, 4x4.


Keräilykortit

Kimalleliima: 
Kaunis koristeluun tarkoitettu liima. Värillinen, kimalteleva liima. Myydään yleensä pienessä nokkapullossa, josta se on helppo annostella ja ohjata vaikkapa ääriviivoille.

Kirjekuoret: 
Kirjekuori suojaa ohuehkoa lähetystä esim. Postin kautta. Kirjekuoressa on läppä, jolla kuori suljetaan.

Kirjekuoren päälle oikealle tulee seuraavat tiedot:
  1.  rivi: vastaanottaja
  2.  rivi: vastaanottajan nimen täydenne, esimerkiksi organisaatioyksikkö, osasto, toimisto, käsittelijä, asunnon haltija, c/o, 
  3. rivi: vararivi, esimerkiksi vastaanottajan nimen täydenne tai yrityksen sisäinen postinohjaus, 
  4. rivi: tarkka jakeluosoite eli katuosoite tai postilokero-osoite ,
  5. rivi: postinumero ja paikkakunta.

Myös lähettäjän nimi ja osoite on hyvä mainita vasemmassa yläkulmassa, max. 4 cm kuoren yläreunasta, pienemmällä tekstillä. Postimerkki liimataan oikeaan yläkulmaan kuoren ja lähetyksen painon mukaan voimassa olevin Postitushinnoin. Priority-tarra Tulee myös kuoren päälle ulkomaan lähetyksissä. Kirjoita maan nimi aina SUURAAKKOSILLA. Kun ilmoitat osoitteesi ulkomaille tai lähetät postia ulkomailta Suomeen, merkitse postinumeron eteen tunnus FI- ja sen alle sana FINLAND. Esim. FI-00100 HELSINKI ja viimeiselle riville FINLAND

Kirjekuorien koko: 

  • C3 - 324x458mm - - A3 arkille
  • C4 - 229x324mm - - A4 arkille, A3 arkille, joka on taitettu
  • C5 - 162x229mm - - A5 arkille, A4 arkille, joka on taitettu
  • C65 - 114x229mm - - A4 taitettuna kolmeen osaan
  • C6 - 114x162mm - - A4 taitettuna neljään osaan, postikorttikoko
  • E5 - 155(156)x220mm useimmiten ikkunalla - - A5 arkille , A4 arkille, joka on taitettu
  • E65 - 110x220mm useimmiten ikkunalla - - A4 taitettuna kolmeen osaan 


Kollaasi: 
Samalle taustalle koottu useamman asian ryhmä. Esimerkiksi valokuvista valokuvakollaasi.

Konfetti: 
Paperileikkurien käytöstä syntyvä leike. Esim. reiíttäjän pyöreät leikkeet. Paljettikonfettit ovat myös rei´itettyjä paloja, konfetteja.

Kohokuviointi: 
Kohokuviointi on tekniikka, jossa erillisillä työvälineillä                saadaan paperin pinta kohotettua. Sitä varten on olemassa esim. Big shotin kohokuviointitaskut tai Fiskarsin kohokuviointiin tarkoitettu Shape boss. Kohokuviointia voit tehdä myös vapaalla kädellä kohokuviointipuikkoa käyttäen. Tällöin tarvitset paperin kanssa esim. kumimaton, jonka päällä paperia painat koholle puikolla. (Kts. myös leimaamalla kohokuviointi eli EMBOSSAUS)

Kuultopaperi: 
Läpikuultava paperi. Vellum.

Kumileimasin: 
Kumista valmistettu leimasin, mikä vaatii taustalleen mountin. (Kts. myös MOUNTTI)

Kuviolävistin/Kuviorei´ittäjät ja –leikkurit: 
Helppokäyttöinen käsin puristettava pieni laite, jolla teet paperiin pienen kuvioreiän. Kuvio voi olla tavallinen pyöreä reikä sirkoille tai vaikkapa koristeellinen kiekura. Boordileikkureilla teet pitemmän kuviojonon kerrallaan. Kulmaleikkurilla kulmiin sopivat rei´ityksen suoraan. Kuviokahvalävistimellä leikkaat kahta kahvaa puristaen kuvion siten, että näet, mitä teet. Normaalistihan kuvioleikkurit ovat pöytää vasten.


Kuviolävistin

L

Lakkavernissa: 
Ohut, vesiohenteinen ja miedon tuoksuinen lakka, jota voidaan käyttää myös paperiaskartelussa ja samoin, kuin decoupagelakkaa. Lakkavernissaa on saatavana mattana ja kiiltävänä. helppo levittää.

Laminointi: 
Muovittaminen molemminpuolisesti laminaattikoneella. Paperista tulee muovipäällysteinen, mutta laminoitua paperia ei voi leikellä, koska muovi on vain kalvo pinnalla, eikä liimattuna paperiin kiinni.

Leikkuualusta: 
Kova alusta, jota vasten voi leikata paperiveitsellä. Suojaa samalla pöytää veisten terältä.

Leimailu: 
Lue kattava postaus musteista




M

Maze book:
Pikkukirjanen, mikä tehty 12 x 12 tuuman, eli n.7,5 x 7,5 cm:n skräppipaperista taitellen ja koristellen.

Maskaus: 
Maskin käyttämistä työssä. Esimerkiksi leimatessa, ensin leimataan se kuva, mikä tulee lopullisessa kuvassa etualalle. Sama kuva leimataan erilliselle paperille myös. Leikataan erilliseltä paperilta kuva irti ja laitetaan kiinni sinitarralla jo leimatun samanlaisen, sen oikean kuvan päälle. Leimataan tämän maskina toimivan kuvan päälle taustalle tulevat kuvat. Kun maskina toimiva kuva irrotetaan, paljastuu lopullinen kuvakollaasi, jossa se maskin alla oleva kuva näyttää siltä, kuin olisi viimeisenä leimattu, vaikka olikin ekana tehty. Kaikki muut leimaukset ovat sen takana!

Maski: 
Maski/Silhuetti on sablonin vastakohta, eli ns. suojakuvio. Maskia käyttäessä levitetään väri maskin ympärille, jolloin maskilla suojattu kohta jää ilman väriä. Käyttö samoin, kuin sablonia. 

Mixed media: 
Sekatekniikka. Teos, jossa yhdistellään erilaisia tekniikoita ja materiaaleja samaan työhön.

mixed media

MONOTYPIAVEDOS:
Monotypia on teknisesti yksinkertaisin taidegrafiikan muoto, jossa tasaiselle laatalle tai lasilevylle maalatusta tai telatusta kuvasta saadaan painettua ainoastaan yksi ainutkertainen vedos.

MOO: Keräilykortti, jonka koko on 2,8 x 7 cm. . (kts. myös KERÄILYKORTIT)

Mountti/Ez mount: 
Sellaiset leimasimet, mitkä vaativat taustapuolelle kiinnityspinnan erikseen asennettavaksi, kuten vaikkapa kumileimasimet, asennetaan siihen mountti/ez mount. Mountti on arkki, jossa toisella puolen on leimasimen taakse liimattava hyvin vahva tarrapinta ja toisella puolen pinta, mikä tarttuu akryylipalikkaan leimauksen ajaksi. Kun mountti on kertaalleen asennettu oikein, se pysyy leimasimessa puhdistuksessakin eikä sitä tarvitse uudelleen asentaa. Mountittomat, eli unmount-leimasimet joudutaan itse mounttaamaan. Ez mount-arkkeja saa ostettua askartelutarvikekaupoista ja se riittää useampaan leimasimeen. Leimasin liimautuu mounttiin ja ylimääräinen mountti leikataan leimasimen ympäriltä pois. Leimasin on sen jälkeen toimintakuntoinen. Kumileimasimet ovat tästä syystä useimmiten edullisempia ostaa kuin valmiiksi käyttökelpoiset leimasimet.

Mounting:
Kiinnittää kuva tai koriste paperille. Myös kohottaa, pohjustaa tai alustaa.

Mosaiikki:
Paperi leikataan moneen pieneen osaan ja liimataan sitten palat uudelleen yhteen sileälle pinnalle. Mosaiikkityö voi olla hyvinkin erilaisista kuvista tehty täysin uusi kuvio tai kuva.

Mulperipaperi: 
Pitkäkuituinen ja kestävä paperi.

Musteet: 
Lue kattava postaus musteista TÄÄLTÄ

Mustetyynytekniikka: 
Mustetyynyä käytetään värjäämään kortin reunat tai paperin pintaa. Mustetyynyä käytetään ”tuputtamalla” eli kevyesti taputtelemalla sitä paperille.


Musteet, Mixed media, sabluuna, kimalleliima

·       N

Nuuttaus: 
Paperin taittaminen kahtia jälkeä pitkin, paperitaitos. Nuuttausta varten on olemassa nuuttausalustojakin. Joissakin paperileikkureissa on nuuttausterä. Voit tehdä taitoksen myös viivottimella ja taittoluulla tai sukkapuikolla.

Notebook (muistivihko): 
Tarkka suomennos on muistivihko, mutta travellereista puhuttaessa vihkon sijaan kyseessä on irralliset kannet, joiden sisällä on kuminauhat. Näihin lankoihin kiinnitetään vihkoja. 
   Tyypillisimmät koot;
  • • Passport = sivukoko n. 8,9 cm x 12,4 cm
  •  Regular = sivukoko n. 11 cm x 21 cm
  •  Standard = kts. regular
  •  Fieldnotes = 14cm x 9cm



·       O

One layer-card: 
One layer card tarkoittaa sellaista korttitekniikkaa, jossa kerroksia ei käytetä, vaan kaikki korttiin tulevat tarvikkeet tulevat suoraan korttipohjaan kiinni. Ei siis taustapapereita tai kerrostettuja kuvioita. Lisäksi Korttipohjasta tulisi näkyä vähintään kolmasosa. 

Origami: 
Origami on japanilaista paperintaittelua. Oru=taittaa, Kami= paperi. Yleensä origamityöt tehdään neliön muotoisesta paperista eikä origamissa käytetä saksia tai liimaa. Paperi vain taitellaan muotoonsa. Vaikkapa eläinhahmoksi tai rasiaksi.


origami-kortti

·       
P

Pakotuspuikko: 
Puikko, jonka päässä on pyöreä pallo. Pallopäisiä puikkoja on olemassa eri kokoja eri tarkoitusta varten. Pallopuikko, pakotuspuikko, kohokuviointipuikko… Kaikki sama asia. Pakotuspuikolla kohokuviointi onnistuu helposti tai paperikukkien muotoilu.

Palikkaleimasimet: 
Palikkaleimasimessa on puinen tai muovinen palikka kädensijana. Leimasin on liimattu palikkaan ja on käyttövalmis siltään.

Paperileikkuri: 
Paperileikkurilla leikataan paperiarkit ja kuvat pitemmillä vedoilla kerralla suoriksi. Pientä leikkausalaa on saksilla helpompi leikata, sillä paperileikkurilla ei saa kovin tarkkaa aluetta leikattua.

Paperin repiminen: 
Paperia revitään reunoista saadakseen kulunut, repaleinen efekti aikaiseksi. Reunan voi myös tummentaa musteella tai polttaa varovasti korostaakseen efektiä.

Paper pad: 
Paperilehtiö

Paperilaadut: 

A - kokonaan valkoinen paperi 90-95-100g
R - kokonaan valkoinen paperi 80g
Opus/Primus/Sober/RH/AH - päältä valkoinen, sisäpuolella harmaa vuoripainatus
TURVA - päältä valkoinen paperi, sisäpuolella mustaa söheröä 
Lenza green - päältä valkoinen UUSIOpaperi, sisäpuolella vihreä vuoripainatus


Tarratimantit

Patterned paper: 
Kuviopaperi

Pigmenttimuste: 
Hitaasti kuivuva muste. Soveltuu erinomaisesti leimasin kohokuviointiin, eli embossaukseen. (Kts. EMBOSSAUS) Pigmenttimuste säilyttää värinsä pitkään.

Piirustushiili:
Piirustushiili on yleisimmin valmistettu pajunoksasta kuumentamalla se hapettomassa tilassa 250 asteen kuumuuteen. Tällöin oksasta on poistunut kaikki neste ja kaasut ja jäljelle jää vain hiili ja hieman tervaa. Piirustushiili sopii erinomaisesti piirustusvälineeksi hahmotustöihin ja isoihin piirustuksiin sekä varjojen tekemiseen. Mitä voimakkaammin painat hiilellä paperia, sen tummemman jäljen saat tehtyä.

Pocket letter: 
Pocket letter on vapaasti suomennettuna 'taskukirje'. Nimi tulee siitä, että kirje kasataan keräilykorttitaskuihin. Keräilytaskusivu on 9 osainen, eli tarvitset 9 kappaletta atc-kortteja, jotka yleensä ovat samaa teemaa. Korttien ei tarvitse olla yhtä koristeellisia, kuin tavallisesti atc-kortit olisivat, ja ne voivat olla myös pelkästään keräilykortin kokoisia papereitakin, kunhan teema pysyy samana kaikissa. Taustapuolelle jokaiseen taskuu laitetaan pieni "lahja", kuten askarteluun tarvikkeita, teepussi, pieni kirje, jossa kerrot itsestäsi, tms. Voit myös koristella taskun ulkoa päin lisäksi nauhoja solmimalla rei´istä tai jättää sen siltään. Valmis Pocket letter taitetaan kolmeen osaan pituussuunnassa ja laitetaan kirjekuoressa vaihtoparille. Vaihtoparin voit löytää itse kyselemällä askartelijoilta tai Pocket letterille tarkoitetuista ryhmistä kautta maailman. 


Pocket letter taustapuolelta


Pro marker: 
Alkoholipohjainen ja myrkytön huopakynä. Soveltuu mm. manga-piirtämiseen ja leimakuvien värittämiseen. Kynissä on kaksi kärkeä; Ohut tarkkaan työskentelyyn ja leveä suurempien alojen värittämiseen.

Psi eli Plus size Inchie eli Fat Inchie: 
Keräilykortti, jonka koko on 1,5 x 1,5 tuumaa eli 3,81 x 3,81cm. PSI on puoli tuumaa isompi tavallista Inchietä. (Kts. myös FAT INCHIE ja KERÄILYKORTTI)

Puettu leimakuva: 
kortissa on mukana leimailua niin, että koko leima tai vain osa leimakuvasta on leimattu toiseen kertaan esim kuviopaperille. Kuviopaperille leimattu osuus leikataan irti ja sovitetaan mukaan alkuperäiseen leimakuvaan.

Punch: 
Kuviolävistin (Kts. myös KUVIOLÄVISTIN)

Punchinella: 
Kuviolävistimellä tehdyn kuvion ”roskaosa”, eli se reikäpalanen. Punchinellaa voi käyttää sabluunan tavoin. (Kts. myös SABLUUNA)

·       Q


Kaksipuoleinen teippi

·       R

Ressaus: 
Paperin vanhentaminen/kuluttaminen hankaamalla. Voit käyttää esim. hiontapaperia, saksia tai erillistä ressaajaa, jolla käsittelet vaikkapa kortin reunat ja saat ne ”revittyä” kuluneen ja vanhan näköiseksi.

Ribbons: 
Nauhat

·       S

Sabluuna/Sabloni: 
Valmis mallikuvalevy, jolla leikataan muotoja, kohokuvioidaan tai maalataan. Voit esimerkiksi asettaa sabluunan paperin päälle ja alkaa tuputtamaan(Kts. myös TUPUTUS) mustetta sabluunan reikien päälle. Ota sabluuna varovasti pois paperin päältä, ettei muste leviä ja paperille on tuputettu vain reikien kuviot. Erinomainen apuväline upeiden koukeroiden teossa. Sabluunalla siis väri levitetään aukon läpi,jolloin kuvio on aukon muotoinen. Erinomainen myös suihkevärien kanssa.

Scrapbook/skräppäys: 
Skräppäys on luovaa askartelua, jossa tyhjälle paperille tai albumiin lisätään valokuvia ja muistoja sekä erilaisia koristeita, värejä, tekstejä jne. Yleisesti scrappipaperiksi sanotaan suurta 30 x 30cm paperia. Scrapbook on se kirjanen, jossa nämä valokuva-muisto-sivut ovat koottuna.

Seepia: 
Vanhojen valokuvien ruskea väritys

Shape cutter: 
Pyöreä muotoleikkuri, jolla voit leikata alustaa vasten ympyröitä, neliöitä , ovaaleja jne. Voidaan käyttää muotosabluunoiden (Kts. myös SABLUUNA) kanssa tai vapaalla kädellä.

Sienitekniikka: 
Sienellä painellaan maalia tai mustetta töpöttäen paperille. (Kts. myös TÖPÖTYS)

Siirtokuvat: 
Kuvia ja tekstejä joita arkista saa siirrettyä paperille raaputtamalla kuvaa tai tekstiä puutikulla tms apuvälineellä.


Mustekynä ja pieni kuviollinen muovipintainen koristeteippi


Silhuetti:
Suurikontrastiselle taustalle siirretty ääriviivoja pitkin leikattu kuvio. Esim. musta kuvio valkoiselle pohjalle.

Sirkkapihdit: 
Metallinen työkalu sirkkojen kiinnittämiseen. (Kts myös EYELETS ja DROP-A-DILE)

Sivellintussi: 
Vesipohjainen merkkaustussi, jossa on pitkä sivellinmäinen kärki. Sopii mainiosti luonnosteluun, piirtämiseen, värittämiseen, värin siirtämiseenleimasimeen jne.

Sketch: 
Skräppisivun luonnos.

Skinny: 
Keräilykortti, jonka koko on 3 x 5 tuumaa eli 7,62 x 12,7 cm. (kts. myös KERÄILYKORTIT)

Smash book: 
Muistojen taltioimista kirjaksi. Eräänlainen päiväkirjatyyppinen teos, johon kerätään liimattavia muistoja ja kirjoitellaan asioita. Smash bookiin on saatavana erilaisia valmiita pohjia, tarroja jne. Voit tehdä oman Smash bookisi itsekin.

Staattinen tyyny: 
Poistaa sähköisyyttä halutusta kohteesta. tyynyä taputellaan ja hangataan alueelle, josta sähköisyys halutaan poistaa. Käytetään kohokuviointijauheiden käytössä. Staattinen tyyny estää jauheiden hiukkasten tarttumisen kohtiin, jonne se ei kuulu.

Stanssit ja stanssaus: 
Big shot- ja Cuttlebug-laitteissa käytetään kuvioita leikatessa muotosabluunoita, joilla esim. paperista saadaan haluttu muoto tehtyä. Stanssi on se terä, jolla paperi leikkautuu puristuessaan laitteen mankelissa. Stanssin muoto määrää valmiin kuvion muodon. Perhosesta tulee perhonen ja autosta auto. Tämä työvaihe on nimeltään stanssaus eli kuvioleikkaaminen laitteen ja stanssin avulla.

Syvääminen: 
Vastakohta kohokuvioimiselle. Käännät paperin toisinpäin ja toimit kuten kohokuvioinnissakin. Jälki tulee toiselle puolen kohokuviona, toiselle puolen syvättynä. (KTS. myös KOHOKUVIOINTI)


Stanssi


·       T

Tag: 
Tagi, kyltti, pakettikortti

Taittoluu: 
Litteä ”luu” (muovikappale), jonka toinen pää on terävä, toinen tylppä. Käytetään taitosten tekemiseen paperille ja kartongille. (Kts. myös NUUTTAUS)

Tarrakalvo: 
Kaksipuolinen ohut kalvo, jossa tarrapinta molemmin puolin. Käytetään erityisesti silloin, kun on tärkeää että materiaalit kiinnittyvät toisiinsa kauttaaltaan. Tarrakalvoa voi leikata saksilla tai veitsillä sekä Big shotin paksuilla BigZ-stansseilla.

Teema: 
Tietty aihe tai asia, jonka ympärillä työskentely tapahtuu. Esim. Teema: HÄÄT.  Hääaiheisia asioita. häihin liittyvää.

Teippirolleri: 
Rullattava laite, josta tulee kaksipuolista teippiä. Näppärä esim. valokuvien kiinnittämisessä.

Tela: 
Maalaustelaa muistuttava rulla-työkalu, jolla levität maalin tai musteen litteälle pinnalle luodaksesi erilaisen pintakuvion laajalle alueelle kerrallaan.

Tekstuuripasta: 
Texture paste/embossing paste. Erilaiseen paperiaskarteluun, jossa halutaan vaikkapa sabluunan kanssa tehdä kohokuviointia. tekstuuripastaa on eri merkkejä ja -laatuja. Voit värjätä märkänäkin pastaa, tai kuivana. 

Tikkaus: 
Käsin tai koneella tehty ommel tai piirtäen jäljitelty ommel-kuvio. 

Twinchie: 
Keräilykortti, jonka koko on 2 x 2 tuumaa eli 5 x 5 cm. (kts. myös KERÄILYKORTIT)

Trinchie: 
Keräilykortti, jonka koko on 3 x 3 tuumaa eli 7,6 cm x 7,6 cm (kts. myös KERÄILYKORTIT)

Tuputus: 
Painellaan kevyesti värjättävää pintaa esim. mustetyynyllä.

·       U

Un mount: 
Mountiton. (KTS. MOUNTTI)

·       W

Washiteippi: 
Japanilainen riisipaperista tehty  kaunis koristeteippi. Muistuttaa maalarinteippiä materiaalina, mutta washiteippiä käytetään koristelussa. Happovapaa.

Workshop: 
Työpaja, ohjattu askartelutuokio

·       V

Vesivärit: 
Siveltimellä maalattavat värinapit veden kera. väri on läpikuultava.

Vellum: 
Kuultopaperi. (Kts. myös KUULTOPAPERI)

·       X

xoxo: 
Suukkoja ja haleja (askartelussakin käytetty tekstilyhenne) x=suukko, o=hali

·       Y

Youtube: 
Youtube.com on sivusto, josta löytyy ohjevideoita myös askarteluun. Kokeile eri hakusanoilla löytää ohje sinua kiinnostavaan ohjeeseen. 

·       Z

Zenspiration: 
Zenspirationiin tarvitset vain kynän, paperin ja mielikuvitusta. Alat vaan piirtää kuvioita, jatkat ja jatkat kuvioiden tekoa sen enempää ajattelematta mitään kuvan piirtämistä. Lopputulos voi olla hämmentävä ja hauska. Viivoista, pisteistä, raidoista ja muista koukeroista voi syntyä näyttävä kokonaisuus tai kuva ihan itsestään. 




·       Å

·       Ä

Ääriviivatarrat: 
Tarrat koostuvat pääasiassa ääriviivoista. ääriviivatarroja käytetään sileiden pintojen koristelussa ja korteissa. Suosittuja ovat mm. teksti-ääriviivatarrat.

·       Ö

·       0-9

4 x 4: 
Keräilykortti, jonka koko on 4 x 4 tuumaa eli 10,16 x 10,16 cm. (kts. myös KERÄILYKORTIT)

·       Muut



Pieniä askartelutarvikkeita

Tuleeko muuta mieleen? Kerro, niin lisätään. :)  
Askartelun iloa ja inspiksiä!

Kommentit

Hilsu sanoi…
Hei, onpas mahtavaa että olet koonnut tällaisen tietopaketin meidän kaikkien minunkaltaisten maalaistollikoiden iloksi :) Täältä löytyy paljon tarpeellista sanastoa harrastelijanäpertäjälle. Iso Kiitos!
Terveisin Hilsu
Kiki sanoi…
Iso apu oli sun sanastosta, iso kiiiitos :) En tuollaista akryylipalikkaa olisi osannut hankkia ilman neuvoa ja oli niin helppokäyttöinen sellainen lörpsäkkäleimasin kun teippasin sen kiinni sellaiseen.
Kiva kun tästä on apua ja iloa. Saa kertoa jos jotain uupuu , niin lisään.